Flæskesteg

Lav lækker flæskesteg med sprøde svær

Lav lækker flæskesteg med sprøde svær

editorial

Hvad skal du lave til aftensmad eller gæsterne? Flæskesteg er nemt at lave til flere, du skal jo næsten ingenting gøre, men det kan være en kunst at få sprøde svær, som alligevel betyder en del for “retten”. Til jul går vi ekstra meget op i, at sværene er perfekte, så følg en opskrift.

Mange elsker flæskesteg, og selv om du måske tænker, det ikke er fint nok som gæstemad, vil de fleste blive glade for det. Og så har du jo tid til at gøre noget ud af tilbehøret. Flæskesteg er desuden billigt, så du kan lave en lidt dyrere forret eller dessert. Til jul skal tilbehøret selvfølgelig være brun sovs, rødkål, hvide og søde kartofler.

Følg en opskrift for at få stegen perfekt

Det tager 180 minutter at få din flæskesteg færdig – men ovnen gør jo det meste af arbejdet. Du skal ridse sværen helt ned til kødet (men ikke i kødet) med 1/2 cm.’s mellemrum. Put salt ned mellem alle sværene og brug laurbærblade. 

Et stegetermometer kan hjælpe dig, når du laver flæskestegen, for man skal mærke efter, om sværen er sprød ved en bestemt temperatur. 

Det er vigtigt, at stegen ligger vandret, og der kan du trylle lidt med noget sammenkrøllet staniol. 

Hvis sværene ikke er blevet sprøde, er der stadig råd at hente, for de kan skæres af og deles og få en tur i en meget varm ovn.

Hvorfor spiser vi flæskesteg juleaften?

Flæskesteg med sprøde svær er noget, vi har spist i århundrede af år pga. vorees landbrugskultur. Kød fra gris var god mad, og man prioriterede at spise det, inden det havde ligget i saltlage for længe, og derfor spiste man det juleaften, som mange stadig gør. Ca. halvdelen af nordmændene gør faktisk det samme, så det stammer måske fra dengang, Norge var en del af Danmark.