Misbrugscenter

Hvordan foregår en misbrugsbehandling?

Hvordan foregår en misbrugsbehandling?

editorial

I dag foregår en misbrugsbehandling markant anderledes, end den har gjort tidligere. I dag er f.eks. ikke flovt eller et tegn på at man er svag, hvis man har et misbrug. De fleste ved at f.eks. alkoholisme er en sygdom og skal behandles som en og det især i vores meget liberale omgang med alkohol. Tidligere troede man også, at det var nok at afgifte en person, enten med en indlæggelse eller døgnbehandling og så efterfølgende sende ham hjem med en håndfuld antabus. I dag ved man at det er langt fra nok. Heller ikke antabus er nok. For selvom du bliver syg af antabus, vil frygten for at blive syg ikke være større, end trangen til at drikke vil være især hos stærk alkoholikere. Så antabus vil ikke kunne stå alene, men bør følges op med terapi og efterværn.

Misbrugbehandling i dag

I dag vil man aldrig sende en person hjem efter endt afgiftning. En misbrugsbehandling inkludere også terapi, hvor der arbejdes med årsagerne bag misbruget og også hvordan personen bedre kan sige nej, når trangen melder sig eller når tidligere venner lokker med fest og farver eller siger “ej kom nu en enkelt skader ikke”.

Der arbejdes også meget på tiden efter behandlingen. Både hvordan du som sagt kan blive bedre til at sige “nej tak”, men også i forhold til hvad skal du så bruge din tid. Et misbruger har brugt mange timer dagligt på misbruget. Den tid skal udfyldes ud af noget andet og bedre. Der skal findes et nyt og mere konstruktivt netværk, nye interesser og måske et job. 

Mange behandlingscentre tilbyder derfor også aktiviteter, en misbruger kan deltage i efter de er stoppet i behandling, så de har et sted at holde til og hvor de kan få hjælp hvis de har behov for det.