Gulvafslibning priser

Trænger dit trægulv til en kærlig hånd?

Trænger dit trægulv til en kærlig hånd?

editorial

Stole, der bliver trukket hen over gulvet. Børn, som leger med deres legetøj. Kæledyr, der kradser i overfladen. Rødvinspletter og tunge møbler, som sætter mærker… Vores trægulve bliver udsat for meget og kommer uundgåeligt til at se både slidte og triste ud med tiden.

En god afslibning kan give gulvene liv igen, og med en korrekt efterbehandling kan de blive lige så lækre som nye. Det er bare vigtigt, at det gøres rigtigt, for hvis der først er kommet skader i gulvet som følge af en dårlig slibning, kan det være rigtig svært at rette op på.

Som regel er afslibning nok
De fleste plankegulve kan slibes, og man tager kun omkring en millimeter af gulvet, når man gør det. Måske derfor spørger mange sig selv, om det virkelig er nok at få slebet gulvet, eller om man skal ty til en afhøvling i stedet. Det korte svar er, at afslibning for det meste er nok, og at det i øvrigt også er mere skånsomt for gulvet.

Det er sjældent anbefalelsesværdigt at få afhøvlet gulvet, med mindre der er spartelmasse eller fernis på det. En afslibning fjerner rester af tidligere behandlinger, snavs, ujævnheder og overfladiske ridser og hakker, som oftest er det, vores trægulve lider af.

Efterbehandling afhænger af smag, behag og træ
Når gulvet er slebet, skal det behandles med lak, lud, olie eller maling. Du bør selvfølgelig vælge den efterbehandling, som du bedst kan lide. Men det er også værd at overveje, hvad der giver det bedste og mest holdbare resultat på den type trægulv, du har.

Desuden er det en god idé at sætte sig ind i, hvordan og hvor meget gulvet efterfølgende skal rengøres og plejes, inden man vælger sin efterbehandling. Så ender man med et gulv, man kan overskue at holde sundt og pænt så længe som muligt.

Det lyder mere besværligt, end det er
Det kan være lidt af en mundfuld at overskue at få slebet sine gulve. Men det behøver slet ikke at være særlig omstændeligt. Med den rigtige professionelle hjælp får man både vejledning og gode råd om alt, hvad man er i tvivl om, og man får det bedste resultat. 

Håndværkerne begynder som regel med at slibe med groft sandpapir for at fjerne de dybeste ridser, snavs og lignende. Derefter bruger de finere sandpapir til den såkaldte finslibning, som gør gulvets overflade pæn og glat. Til sidst får gulvet den efterbehandling, man har valgt. 

De professionelle maskiner, som bruges til gulvslibning i dag, samler langt det meste støv op, så det ikke flyver rundt i rummet. Resten støvsuges op, og tilbage er kun en smule støv på vandrette flader som for eksempel bordplader. Det kan nemt tørres væk med en våd klud.